CULTUUR EN HISTORIE OP GRAN CANARIA

Oostelijke eilanden 

De cultuur en historie van Gran Canaria laat zich niet snel omschrijven. De oostelijke eilanden Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura werden begin vorige eeuw samengevoegd en vormden vanaf die tijd de Spaanse provincie Gran Canaria. 

Burgeroorlog 

Francisco Franco pleegde in de vorige eeuw een bloedige staatsgreep. De Spaanse Burgeroorlog bracht echter alleen maar economische malaise en een instabiele politieke situatie. De Canarische Eilanden zijn op dat moment geïsoleerd en arm. 

Spaanse Sahara 

Vanaf eind jaren zestig kent het toerisme een groei en verving in snel tempo de landbouw als belangrijkste bron van bestaan. Na de dood van generaal Franco in 1975 kwam er meer politieke openheid en daarvan kon ook Gran Canaria gelukkig profiteren. In 1975 trok Spanje zich terug uit de laatste Afrikaanse kolonie, de Spaanse Sahara. 

Vreemdelingenlegioen 

Het Vreemdelingenlegioen uit Afrika werd vervolgens naar de Canarische eilanden gestuurd. Ze gedroegen zich al snel als de heersers over het eiland, tot grote ergernis van vooral de jonge eilandbewoners. In 1980 kwam het overal tot gevechten, waarna het legioen weer van de eilanden afgehaald werd. 

Aparte status 

In 1982 kregen de Canarische Eilanden met nog een aantal andere Spaanse provincies, een autonome status en in 1986 behield de eilandengroep, ondanks de toetreding tot de Europese Unie, haar aparte status als vrijhandelszone. De geheel eigen cultuur en historie van Gran Canaria heeft zijn stempel gedrukt op de samenleving. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *